piątek, 29 lutego 2008

Sposób na rybkę bez przykrego zapachu

Sposób na rybkę bez przykrego zapachu

Z czym kojarzy się nam najczęściej przygotowywanie świeżych ryb przed ich przyrządzaniem? Z przykrym zapachem, którego trudno się pozbyć zarówno ze stołu, jak i desek do krojenia? Wystarczy, że użyjemy Papieru do pieczenia firmy Paclan, a ten problem zniknie raz na zawsze.

Czy można sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia? Raczej nie – przyrządzony na różne sposoby, pieczony, smażony lub w galarecie, jest od niepamiętnych czasów niezbędną częścią świątecznego menu w naszych domach. Aby smacznie przyrządzić świeżą rybę, nie wystarczy tylko wrzucić ją na patelnię – wcześniej czeka nas jej przygotowanie. Sprawiając rybę, najczęściej kładziemy ją na stole lub desce do krojenia – czynność ta kojarzy nam się zazwyczaj z przykrym zapachem, którego później bardzo trudno pozbyć się z używanych naczyń. Zamiast szorować je w nieskończoność lub szukać domowych sposobów na usunięcie tego efektu, wybierz prostszą drogę i użyj Papieru do pieczenia Paclan – rozłóż jego arkusz na stole i na nim sprawiaj świeżą rybę.


Papier do Pieczenia Paclan, dzięki dwustronnej warstwie silikonu, pokrywającej go z obu stron, nie przepuszcza tłuszczu i przykrych zapachów. Ochroni nasz stół lub drewnianą deskę do krojenia przed trudnymi do wywabienia nieprzyjemnymi pozostałościami. Jest gruby i wytrzymały, więc nie musisz obawiać się, że zawinięte w niego odpadki rozerwą go i spowodują nieporządek.


Uprośćmy sobie życie – w nawale przedświątecznych przygotowań zastosujmy proste i praktyczne na to sposoby. Zastosujmy tę świetną metodę – użyjmy Papieru do pieczenia Paclan, a sprawianie ryby na pewno przestanie nam się kojarzyć z zapachowymi uciążliwościami.


Przygotowanie ryby przed przyrządzeniem:




  1. Gdy już masz kupionego świeżego karpia, w pierwszej kolejności musisz usunąć łuski. Dobrze jest sparzyć całą rybę wrzątkiem – łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.



  2. Rozłóż spory arkusz Papieru do pieczenia PACLAN na stole lub desce do krojenia, połóż na nim rybę i zabierz się do patroszenia. Rozetnij rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmij wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli ci się to przydarzy, jak najszybciej opłucz rybę i ręce pod zimną bieżącą wodą.



  3. Obetnij głowę oraz płetwy. Możesz je wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej lub galarety.
    Posprzątaj po sprawianiu ryby – zwiń arkusz Papieru do pieczenia Paclan razem z odpadkami, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć go do kosza na śmieci.



  4. Jeśli nie planujesz przyrządzenia karpia od razu, lecz następnego dnia, osusz ją dokładnie, zawiń w Folię spożywczą PACLAN i schowaj do lodówki.



  5. Umyj dokładnie ręce, natrzyj je sokiem z cytryny i nasmaruj kremem do rąk.


Na koniec – jedna ważna uwaga:


Nie zapomnij zachować jednej łuski po sprawianiu wigilijnego karpia – noszenie jej w portfelu zapewnia podobno powodzenie finansowe w przyszłym roku.


Papier do pieczenia PACLAN: 8m x 38cm, cena: ok. 4,45 zł


---


Dystrybutor: CeDo sp. z o.o., ul. Nowowiejska 32, 55-080 Kąty Wrocławskie, www.paclan.pl

Brak komentarzy: