niedziela, 9 marca 2008

Przepis na babę wielkanocną z orzechami

Wielkanoc doskonała – Papier do pieczenia PACLAN


Baba wielkanocna to ciasto, które od najdawniejszych czasów gości na naszych świątecznych stołach. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele – mamy baby piaskowe i drożdżowe, z bakaliami, owocami, konfiturami, ozdobione słodkim lukrem bądź czekoladą. Grunt, żeby ciasto się udało – niezastąpioną pomocą w domowych wypiekach będzie Papier do pieczenia PACLAN, który chroni ciasto przed przypaleniem i przywieraniem do blachy.

Święta wielkanocne kojarzą nam się nie tylko z kolorowymi pisankami i mokrym Śmigusem Dyngusem, ale również z mnóstwem pysznego jedzenia. Zgodnie ze staropolską tradycją na świątecznym stole, zastawionym szynkami, sałatkami i innymi smakołykami, nie może zabraknąć również domowych wypieków, a przede wszystkim – popularnej wielkanocnej baby. Niestety – jej przygotowanie w odpowiedniej formie sprawia często wiele trudności, które ostatecznie skłaniają nas do zakupu gotowego ciasta w sklepie.

W tym roku jednak wcale nie musi tak być. Przystępując do świątecznych przygotowań zaopatrzmy się w Papier do pieczenia PACLAN – jego udoskonalona formuła sprawi, że raz na zawsze zapomnimy o problemach związanych z przywieraniem ciasta do blachy i przypaleniem go od spodu. Wysoka jakość tego pokrytego dwustronną warstwą silikonu papieru pozwala uniknąć konieczności smarowania blachy tłuszczem i jej późniejszego szorowania. Wyłożyć możemy nim także formę na babkę – przygotowanie tej królowej wielkanocnych stołów nie będzie już kojarzone z uciążliwościami, lecz wyłącznie z aromatycznym zapachem i niezwykłą urodą tego tradycyjnego, domowego ciasta.


Baba wielkanocna z orzechami

  • 6 dkg mąki ziemniaczanej,

  • 6 dkg mąki pszennej,

  • 6 jajek,

  • 0.75 szkl. cukru pudru,

  • sok z cytryny,

  • lukier,

  • kilka orzechów włoskich.


Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy Papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.



Papier do pieczenia PACLAN: 8m x 38cm, cena: ok. 4,45 zł

Brak komentarzy: